ВИТРАТИ НА ПРИРОДООХОРОННІ ЗАХОДИ У СТАТИСТИЧНІЙ ЗВІТНОСТІ ТА ЗВІТІ ПРО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ІНДИКАТОРИ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - Поліщук, Ірина; Перін, Анна (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню необхідності розкриття інформації про витрати на природоохоронні заходи у статистичній звітності та Звіті про управління під час військового стану. Обґрунтовано, що бізнес-процеси щодо виконання природоохоронних заходів забезпечують екологічну безпеку основних бізнес-процесів підприємства відповідно до статутної діяльності. Встановлено, що до бізнес-процесів щодо виконання природоохоронних заходів та забезпечення екологічної безпеки основних бізнес-процесів, слід віднести: оцінку складу та якості повітря і аналіз причин зміни клімату, захист, очищення та відновлення водних та земельних ресурсів, оцінку рівня радіаційної безпеки, шумового і вібраційного впливу, збереження флори і фауни та середовища існування, поводження з відходами, науково-дослідні роботи. З’ясовано, що очікуваними позитивними результатами виконання природоохоронних заходів на основні бізнес-процеси, які слід відображати у Звіті про управління, є: економія енергетичних, матеріальних паливних, водних ресурсів, зменшення відходомісткості та викидомісткості технологічного процесу, безпечні умови праці працівників підприємства.