ЦІЛІ ТА ФОРМИ ПЛАНУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Єгупов, Юрій; Шміголь , Михайло (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена питанням побудови дієвої системи планування інноваційної діяльності підприємства. Уточнено зміст цієї найважливішої функції інноваційного менеджменту, яка повинна охоплювати весь комплекс заходів з інноваційного розвитку підприємства, включаючи генерування інноваційних ідей та рішень, оцінку їх ефективності та обґрунтування пріоритетних напрямків впровадження інновацій. Визначено головна ціль планування інноваційної діяльності підприємства, яка полягає в отриманні конкурентних переваг підприємства для забезпечення сталого рентабельного випуску конкурентоспроможної продукції. Доведено, що для конкретизації та деталізації планових завдань і забезпечення їх адресності необхідно здійснити декомпозицію основної цілі планування інноваційної діяльності підприємства. Для забезпечення комплексної обґрунтованості планових рішень з інноваційного розвитку підприємства запропоновано використовувати три форми здійснення планування зазначеного процесу, а саме: план інноваційного розвитку підприємства як складову частину (розділ або розділи) тактичного плану підприємства; інноваційні бізнес-проекти; цільові науково-технічні програми.