РОЛЬ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА - Черкасова, Тетяна; Сокір, Анастасія (Економіка та суспільство, 2021)
У статті розглянуто різні підходи до визначення конкурентного потенціалу підприємства. Визначено, що він націлений на вирішення завдань функціонування та розвитку підприємства через забезпечення зростання його конкурентних переваг. Формування потенціалу підприємства повинно ураховувати специфічні характеристики галузі та вибрану модель розвитку підприємства. Виробничі підприємства обирають інноваційно-орієнтовану модель розвитку для забезпечення конкурентоспроможності підприємства на довгостроковому інтервалі. Конкурентний потенціал не є окремою складовою економічного потенціалу підприємства, а характеризує ступінь його розвитку. Запропоновано принципи формування й вимоги до окремих складових конкурентного потенціалу виробничого підприємства. Визначено вплив рівня складових конкурентного потенціалу на забезпечення економічного розвитку підприємства.