ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВЕНЧУРНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Кубрак, Надія (Економіка та суспільство, 2024)
Метою дослідження є характеристика особливостей розвитку венчурного бізнесу в Україні. Виокремлено характеризуючі ознаки сутності венчурного бізнесу. Встановлено, що саме венчурний бізнес відіграє вирішальну роль у сучасній інноваційній економіці, що гіпершвидко розвивається. Така форма бізнесу не просто є ефективним джерелом фінансування, а й каталізатором зростання, інновацій та реалізації далекоглядних ідей. Доведено, що венчурний бізнес робить внесок у національну економіку, підвищуючи її глобальну конкурентоспроможність. Визначено, що фінансуючи компанії у передових секторах, таких як цифрові технології, біотехнології та екологічно чиста енергія, венчурний капітал допомагає забезпечити технологічну та інноваційну перевагу країни на міжнародній арені. Охарактеризовано особливості впливу пандемії COVID-19 на розвиток венчурного бізнесу. Визначено ключові особливості функціонування венчурного бізнесу в умовах воєнного стану.