ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ ЛОГІСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Білик, Олена; Замогильний, Олег; Лапіда , Олексій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням проблем витрат логістичних витрат в Україні. Приділено увагу як внутрішнім, так і зовнішнім факторам витрат підприємств, як надають логістичні послуги. Визначено пріоритет розвитку логістичних послуг, які становлять інтерес на ринку. Проаналізовано та систематизовано фактори формування витрат на надання логістичних послуг. Досліджено тенденції розвитку ринку логічних послуг в Україні. Окреслено резерви оптимізування витрат на надання логістичних послуг спеціалізованими компаніями. Проаналізовано фактори формування витрат логістичних підприємств, які пов’язані із воєнним станом в Україні. Окреслено перспективи та ризики логістичних потоків у країни Європи з урахуванням блокад, протекціонізму та нетарифних обмежень в окремих країнах. Проаналізовано стан розвитку конкуренції логічних підприємств, що впливає на стан цінової конкуренції на ринку. Проаналізовано фактори, які впливають на витрати логістичних підприємств у мирний та воєнний час в Україні. Визначено фактори витрат, які сприяють їх зростанню на внутрішні та зовнішні логістичні послуги. Ключовими негативними факторами витрат витрат логістичних підприємств визначено нерегулярні ризики, які пов’язані з війною, нерегулярними страйками та блекаутами. Визначено, що логістичні компанії, які не пов’язані із міжнародними логістичними послугами перебувають під впливом негативних факторів як і ті кампанії, які такі послуги надають. Послідовність здійснення зовнішніх та внутрішніх перевезень, інших логістичних послуг формують систему, яка особливо залежна як від факторів перетину кордону, так і від факторів внутрішньої логістики. На основі зібраних матеріалів були розроблені рекомендації для оптимізування витрат логістичних підприємств. До основних рекомендацій належать: диверсифікування логістичних шляхів як в Україні, так і за кордон; формування альянсів та інших способів співпраці з логістичними підприємствами у інших регіонах та у інших видах транспорту; підтримка співпраці з логістичними центрами в середині країни та за її межами тощо.