ТРАНСФОРМАЦІЯ ІКТ-СЕКТОРУ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ТА СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Алексеєвська, Галина; Чайковська, Марина (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена аналізу розвитку та перспективам цифрової економіки в Україні та має за мету розширити розуміння сучасних трендів цифрової економіки в Україні й визначити шляхи для подальших досліджень у цій області. За допомогою загальнонаукових методів та аналізу статистичних даних проаналізовано подальший розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у країні відповідно до цілей формування сталих екосистем. Проведений аналіз показує стійкий ріст кількості користувачів Інтернету, скорочення внутрішніх цифрових розривів, зростання обсягу експорту ІТ-послуг та значний потенціал української ІТ-індустрії на міжнародному ринку. Окреслені також ключові виклики, з якими стикається цифрова економіка України, такі як цифрова нерівність, нестабільність політичного й економічного середовища, недостатня підтримка наукових досліджень та інновацій, трансформації ринку праці, нормативно-правові обмеження. Пропонуються рекомендації для подальших досліджень у цій області, зокрема, щодо впливу політичних та економічних факторів на розвиток сектору, розробки дієвої стратегії підвищення доступності та якості ІТ-послуг для населення; аналізу ефективності заходів уряду та бізнес-спільноти з прискорення цифрової трансформації економіки на засадах сталого розвитку.