ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ-ЕКСПОРТЕРІВ В УМОВАХ АКТИВІЗУВАННЯ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Георгіаді, Неллі; Лилик , Віталій (Економіка та суспільство, 2024)
У статті розглянуто комплексний підхід, що включає принципи формування адаптаційних механізмів розвитку підприємств-експортерів в умовах активізації євроінтеграційних процесів. Відповідність європейським стандартам і нормам, гнучкість та інноваційність, взаємодія з міжнародними інститутами, стратегічне планування та управління ризиками, навчання та розвиток персоналу, цифровізація та використання ІТ-технологій, а також екологічна відповідальність є ключовими принципами успішної адаптації та розвитку на міжнародній арені. Гнучкість та інноваційність дозволяють швидко реагувати на зміни ринкового середовища. Взаємодія з міжнародними інститутами та застосування передових ІТ-рішень сприяють розширенню географії присутності та підвищенню ефективності операцій. Впровадження екологічної відповідальності відкриває доступ до нових ринків.