БІЗНЕС-СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ - Ліпич, Любов; Кушнір, Мирослава; Хілуха, Оксана (Економіка та суспільство, 2024)
Встановлено, що довгострокове стратегічне планування втратило сенс, необхідно впроваджувати нові стратегії зорієнтовані на пошук ринкових можливостей, експериментування та розвиток конкурентної переваги. Таке управління підприємством також базується на аналізі ресурсів і зовнішнього середовища, але візія, місія та цілі підприємства не визначені остаточно. Доведено, що у турбулентному бізнес-середовищі найціннішими для компанії є динамічні здатності. Вони є видом абстрактних здатностей, які дозволяють відчувати та використовувати можливості та передбачати загрози. Обґрунтовано, що для вибору стратегії в умовах воєнної економіки необхідно враховувати три аспекти: стратегічний контекст, процес створення стратегії та зміст стратегії. Це виміри, які взаємодіють один з одним Незалежно від того, яку з цих форм стратегії вибере підприємство, вона повинна ґрунтуватися на припущеннях, які менеджери мають розглядати як керівні принципи: відкритість, гнучкість, навчання, підприємливість і підтримка змін.