ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗОВНІШНІХ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Галустян , Роберт (Економіка та суспільство, 2024)
У статті проведено дослідження зовнішніх джерел фінансових ресурсів у національній економіці. У цій роботі представлено дослідження зовнішніх фінансових ресурсів в національній економіці. Результати показують, що обсяг коштів, отриманих у вигляді міжнародних кредитів, іноземних інвестицій, надходжень від вторинних доходів, міжнародних офіційних кредитів та комерційних кредитів, збільшився за період з 2020 по 2022 рр. Для поповнення державної скарбниці за рахунок надходжень до державного бюджету від інвестицій необхідно сприяти їх залученню, створювати сприятливі умови для інвесторів та розвивати внутрішню інвестиційну активність. Поповнення державних ресурсів за рахунок вторинних надходжень до державного бюджету потребує комплексного підходу та поєднання різних заходів. Цільове використання коштів, що надходять до державного бюджету від міжнародних запозичень, забезпечить економічне зростання, покращить якість життя населення та підвищить міжнародну конкурентоспроможність країни. Доступ до позик від міжнародних фінансових організацій може стати ефективним інструментом національного розвитку. Управління використанням надходжень до державного бюджету від міжнародних державних та комерційних кредитів може допомогти досягти ефективних результатів у сфері економічного та соціального розвитку. Оцінка ефективності використання зовнішніх фінансових ресурсів дозволила визначити, що ці ресурси використовуються неефективно і не сприяють розвитку різних секторів економіки та досягненню стратегічних цілей країни Уповільнення темпів зростання ВВП відображає неефективне використання зовнішніх фінансових ресурсів держави, що свідчить про нераціональне управління цими фінансовими ресурсами та не гарантує сталого економічного розвитку, зниження доходів та якості життя населення. Зростання інфляції негативно впливає на ефективність використання державою зовнішніх фінансових ресурсів. Від’ємне співвідношення між експортом та імпортом свідчить про те, що зовнішні фінансові ресурси держави використовуються неефективно, що економіка має проблеми й потребує зовнішньої допомоги.