ОСОБЛИВОСТІ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ПРОДУКЦІЮ АПК - Кирилюк, Ірина; Трохименко, Андрій (Економіка та суспільство, 2021)
У сучасних умовах ціни на продукцію АПК не є стабільними. Економічна ситуація в країні призводить до високої конкуренції на ринку сільськогосподарської продукції. Оскільки ціни на зерно для усіх підприємств майже однакові, фермерським господарствам слід уникати високих витрат на вирощування зернових та технічних культур задля конкурентоспроможності підприємства. Собівартість вирощування та зберігання зерна зростає, тому постає питання, чому так відбувається. У даній статті проаналізовано актуальні проблеми ціноутворення на продукцію сільського господарства в Україні. Виявлено основні причини диспаритету цін на сільськогосподарську продукцію. З’ясуємо проблеми і особливості з якими стикаються сільгоспвиробники під час формування ціни. Проаналізовано вплив державного регулювання на ціноутворення продукції АПК та запропоновано варіанти регулювання цін.