АВТОМОБІЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ У КАТЕГОРІЯХ ІНФРАСТРУКТУРИ, КОНКУРЕНЦІЇ, СТРУКТУРНОГО РОЗВИТКУ - Райчева, Лариса (Економіка та суспільство, 2024)
У статті проведено аналіз вантажообороту та пасажирообороту автомобільного транспорту протягом 2014-2021 років. Показано, що у рейтинзі видів транспорту у тонно-кілометрах автомобільний транспорт займає третє місце – після залізничного і трубопровідного через транспортуванням вантажів ними на більші відстані, у рейтинзі у тоннах – друге після залізничного. Визначено, що автомобільний транспорт утримує лідерські позиції за показником пасажиро-кілометрів, випереджаючи залізничний, а за кількістю перевезених пасажирів він посідав друге місце, поступаючись громадському через короткі відстані перевезень. Проведено аналіз перевезення вантажів автомобільним транспортом за їх видами у 2021 році у внутрішньому та міжнародному сполученні для з’ясування зв’язку з іншими видами економічної діяльності. Обґрунтовано пропозиції щодо подальшого зміцнення конкурентних позицій автомобільного транспорту на основі розвитку економічної потужності національної економіки.