КІБЕРБЕЗПЕКА ЯК ФАКТОР ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Савченко , Володимир; Маклюк, Олег (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджені проблеми кібербезпеки у світі і у нашій країні, вплив кіберзлочинності на роботу закладів вищої освіти і шляхи попередження та подолання кібератак. Обґрунтовано, що використання комп’ютерних технологій разом з перевагами несе певні загрози відносно складності захисту даних. З’ясовано, що на сьогоднішній день світові тенденції протистояння кіберзагрозам поступаються нападникам, що призводить до проведення останніми агресивних і успішних кібератак. Доведено, що атаки на мережі навчання останній час значно посилилися. Запропоновані організаційні заходи відносно вирішення проблем кібербезпеки. На основі дослідженого матеріалу робиться висновок, що від рівня підготовленості, компетентності і відповідальності учасників залежить ефективність протидії кібератакам і, як наслідок, успішне та стабільне функціонування закладів вищої освіти України.