ОЦІНКА ІНСТИТУТІВ СМАРТЕКОНОМІКИ В СУЧАСНОМУ ГЛОБАЛЬНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ - Уманський , Олександр (Економіка та суспільство, 2024)
Cтаття присвячена кількісній оцінці впливу інститутів смартекономіки на країни світу в сучасному глобальному економічному просторі. Дослідження включає ідентифікацію ключових показників, зосереджується на аналізі Глобального індексу інновацій на основі методів, графічного, статистичного, кореляційно-регресійного аналізу та економетричного моделювання. Результати виявили статистично значимі позитивні кореляції між ВВП на душу населення і Глобальним індексом інновацій, особливо в сферах інститутів, людського капіталу, інфраструктури та розвитку бізнесу, де кореляції високі прямі. Розроблено економетричну модель для оцінки впливу інститутів смартекономіки на країни світу, що дало змогу визначити основні фактори та їх вплив на ВВП на душу населення країн світу. Такими факторами є : Інститути, Інфраструктура та Розвиненість бізнесу. Це обґрунтовує потребу в удосконаленні регуляторних заходів для їх розвитку та визначає наукову новизну.