ІНВЕСТУВАННЯ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ ВІЙНИ: АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА КОРОТКОСТРОКОВИЙ ПРОГНОЗ - Атамас, Олександр (Економіка та суспільство, 2024)
У статті проаналізовано проблемні аспекти забезпечення сталого економічного розвитку та формування стратегічних передумов трансформаційних перетворень макроекономічного рівня. Проаналізовано структуру надходжень іноземних інвестицій в економіку України за країнами Європейського Союзу у період 2019-2023 років. Визначено концептуальні проблеми залучення додаткового інвестиційного капіталу в економіку України враховуючи повномасштабне воєнне вторгнення на її територію. У матеріалах наукового дослідження розгорнуто інформацію щодо інвестування додаткових коштів в економіку держави міжнародними корпораціями у період 2020 – 2023 років. Визначено основоположні сектори національної економіки щодо залучення додаткового інвестиційного капіталу, які цікавлять потенційних закордонних інвесторів. Проаналізовано динаміку індексу інвестиційної привабливості економіки України у період 2008 – 2023 років. Наголошено окрему увагу на комплексі економічних перетворень економіки України в контексті інвестування в умовах воєнних дій. Крім того, залучення додаткового інвестиційного капіталу є ключовим аспектом забезпечення можливості інтеграції економіки України до Європейського Союзу, що сприятиме формуванню високого рівня конкурентоспроможності національної економічної системи. Досліджено сприятливі передумови для залучення іноземних інвестицій, серед яких: активна зовнішня політика керівництва держави, що проявляється у знакових політичних та економічних подіях для України; активна та багатостороння підтримка світових лідерів та країн у протистоянні України агресії; авторитет Президента України на світовій арені; реформи судової та податкової системи України; активний пошук сучасних платформ та інноваційних інструментів для залучення іноземних інвестицій.