ДЕФІНІЦІЯ ТЕРМІНУ "ПРИБУТОК" В ЕКОНОМІЧНІЙ НАУЦІ - Покровська, Наталія; Катрич, Діана (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню дефініцій категорії «прибуток підприємства». Проаналізовано основні тлумачення прибутку у світових вчених та українських економістів і проведено еволюційну парадигму, що обґрунтовує мінливий розвиток різних точок зору у прив’язі до рівня розвитку економічної системи, у якій функціонують підприємства. Визначено основні чинники, що впливають на розмір прибутку, зважаючи на те, як він трактується у різних економічних школах. Розглянуто взаємодію чинників, що впливають на прибуток та їхній вплив на його розмір та стабільність. Виокремлено і проаналізовано найперспективніші напрями удосконалення тлумачення прибутку зважаючи на виклики сучасності у розрізі економіки екологічного розвитку.