РОЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У ЗМІНІ ЕКОНОМІЧНОГО ЛАНДШАФТУ ТА МЕХАНІЗМІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Колінець, Леся; Гомотюк, Андрій (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджується трансформаційна роль цифровізації в зміні економічного ландшафту та механізмів фінансових ринків. Розкрито теоретичні основи цифровізації та цифрової трансформації. Проаналізовано багатогранний вплив цифрових технологій — від блокчейну та штучного інтелекту до мобільного банкінгу — на економічний стан в країні, фінансові операції та ефективність ринку. Досліджено процес діджиталізації у країнах ЄС. Висунуто і доведено гіпотези, що рівень економічного розвитку країни та обсяг цифрового залучення капіталу напряму залежать від рівня цифровізації країни. Аналіз проведено на основі даних країн ЄС 2019-2022рр. Синтезуючи теоретичні ідеї з емпіричними доказами, це дослідження прагне запропонувати всебічне розуміння наслідків цифровізації для економічної та фінансової динаміки в сучасному світі.