ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ МЕНЕДЖМЕНТУ: ВІД ДАВНІХ ЧАСІВ ДО НАШИХ ДНІВ - Усіченко, Ірина; Мироненко, Микола; Лисенко, Тетяна (Економіка та суспільство, 2024)
Статтю присвячено актуальним питанням формування менеджменту як науки та як окремої сфери професійної діяльності людини. Розглянуто основні етапи еволюції менеджменту, починаючи з ранніх моделей економічної цивілізації та закінчуючи сучасними теоріями управління. Проаналізовано, під впливом яких зовнішніх умов відбувалися зміни принципів, методів та організаційних форм управлінської діяльності. Розглянуто найпоширеніші підходи до періодизації розвитку управління. Встановлено, що вивчення еволюції управлінської думки має вирішальне значення для розуміння поточного стану та майбутнього розвитку науки управління в цілому. Виявлено основні тенденції розвитку сучасного менеджменту. Наводиться теза про те, що новою парадигмою управління може стати синергетичний підхід до управління, що дозволить підприємствам перейти на якісно новий рівень розвитку менеджменту.