ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ В УПРАВЛІННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ КОМПАНІЙ ЗІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ - Новоселецька, Анна (Економіка та суспільство, 2024)
В статті систематизовано існуючі підходи до управління конкурентоспроможністю страхової компанії. Визначено важливість та сутність системного підходу як такого, що передбачає перспективний аналіз можливих обставин та формулювання умов і особливостей застосування визначених заздалегідь альтернативних конкурентних стратегій. Акцентовано увагу на інноваційному та віртуальному підходах, що зосереджують увагу управлінців на активізації залучення інновацій у ході діяльності страховиків, особливо у сфері цифровізації, діджиталізації, створення віртуальних сервісів роботи зі страхувальниками. Визначено складові елементи системи управління конкурентоспроможністю компаній зі страхування життя та її концептуальні основи, що містять мету, об’єкт, суб’єкт, методологію, принципи, функції, інструменти та важелі. Систематизовано та охарактеризовано принципи та функції управління конкурентоспроможністю компаній зі страхування життя. Приділено увагу конкретизації складових елементів системи забезпечення механізму управління конкурентоспроможністю компаній зі страхування життя. Ключовими напрямами впливу управлінських дій щодо забезпечення та підвищення конкурентоспроможності страховика визначено п’ять функціональних підсистем, де формуватимуться конкурентні переваги, що в сукупності становитимуть конкурентний потенціал компанії.