ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВ В СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ДОХОДІВ ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ - Руда, Оксана; Марценюк, Олена (Економіка та суспільство, 2024)
У статті акцентується увага на актуальності боротьби з тероризмом і легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. Банківську систему визначено як ключовий сегмент, через який здійснюється відмивання коштів, отриманих незаконно. Розглядається динаміка інформування про фінансові операції, проведені банківськими установами. Аналізуються нові правила фінансового моніторингу на період дії воєнного стану, зокрема щодо фінансових операцій, які в цей період не потребують встановлення джерел походження коштів. Також висвітлено спрощені процедури ідентифікації та верифікації покупців військових облігацій. Описано особливості фінансового моніторингу банками під час того, як їх клієнти – фізичні особи – вносять готівку на свої поточні рахунки. Зокрема, розглядається випадок, коли клієнт банку, який є фізичною особою, вносить готівку на поточний рахунок у розмірі, що відповідає або перевищує встановлений поріг фінансової операції.