СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО СТАЛОГО РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ: МОДЕЛЬ РЕАЛІЗАЦІЇ - Кифяк, Вікторія (Економіка та суспільство, 2024)
Постійні флуктуації на фінансових ринках, геополітичні турбуленції та швидкі зміни в технологічному ландшафті вимагають від компаній гнучкості та інноваційного підходу до стратегічного управління, з одного боку, та враховувати екологічні наслідки та соціальні проблеми, з іншого. В умовах глобалізації та жорсткої конкуренції інновації та сталий розвиток є ключовими факторами успіху та конкурентоспроможності компаній. У статті розглядаються ключові підходи та складові розвитку бізнесу, спрямовані на поєднання інноваційних стратегій з принципами сталого розвитку. Здійснюючи аналіз інноваційних тенденцій в сфері сталого розвитку та середовища розвитку інновацій бізнесу в Україні, запропонована багаторівнева модель реалізації стратегії інноваційного сталого розвитку. Основу розробленої концептуальної моделі реалізації стратегії інноваційного сталого розвитку бізнесу складають принципи відкритих інновацій, кооперації бізнесу, науки та держави, а також спрямованості на вирішення глобальних викликів. Запропонована модель враховує взаємозв’язок між технологічними тенденціями та стратегічними рішеннями, надаючи практичні рекомендації для успішної імплементації стратегій інноваційного сталого розвитку в сучасному бізнес-середовищі.