РОЛЬ АУДИТОРА У ЗАПОБІГАННІ ФІНАНСОВИМ ШАХРАЙСТВАМ ТА КОНФЛІКТАМ ІНТЕРЕСІВ - Рудик, Ярослав; Головчак, Ганна; Балла, Інна (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена комплексному аналізу фінансового шахрайства та конфліктів інтересів у сфері аудиторської діяльності, з акцентом на український контекст. Вона розкриває основні аспекти та виклики, пов’язані з ідентифікацією та протидією фінансовим зловживанням у бізнес-середовищі, а також розглядає стратегії та кращі практики, які можуть застосовувати аудитори для забезпечення прозорості, об’єктивності та відповідальності в своїй роботі. Мета статті – висвітлити ключові аспекти поведінки та показати роль аудитора при виявленні фінансового шахрайства та показати яким чином він може уникати конфліктів інтересів. З цією метою в статті показано суть фінансового шахрайства та конфлікту інтересів, що включає розуміння основних форм та методів, за допомогою яких вони здійснюються в бізнес-процесах, та як це впливає на довіру до фінансової звітності. В дослідженні висвітлено поле відповідальності як замовника, так і аудитора. Це допоможе з’ясувати, які обов’язки лежать на керівництві компаній для запобігання фінансовим зловживанням, а також як аудитори можуть сприяти підвищенню прозорості та відповідальності в організаціях. Щодо дій аудитора при виявленні фінансового шахрайства, проаналізовано та рекомендовано кроки та процедури, котрі повинні бути вжиті, щоб забезпечити адекватну реакцію на виявлені порушення та мінімізувати їх негативні наслідки. У контексті конфлікту інтересів розглянуті ситуації, в яких такі конфлікти найчастіше виникають, та показано, як вони можуть впливати на незалежність та об’єктивність аудиторської діяльності. В дослідженні окреслено стратегії та підходи, які повинен використовувати аудитор для уникнення конфлікту інтересів. Це включає рекомендації щодо етичної поведінки, засад професійної незалежності, а також механізми внутрішнього контролю та ротації аудиторських завдань. Практичне значення статті полягає у тому, що вона надає корисні інсайти та рекомендації для аудиторів, керівників компаній, регуляторів та інших зацікавлених сторін, які прагнуть підвищити ефективність боротьби з фінансовими ризиками та зміцнити корпоративне управління. Вона допомагає зрозуміти, як правильно ідентифікувати потенційні конфлікти інтересів та шахрайські схеми, а також які дії повинні бути вжиті для їх усунення або мінімізації їх впливу на організацію.