РОЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЯМИ У ВИЩІЙ ОСВІТІ - Тесленко, Наталя (Економіка та суспільство, 2023)
Проаналізовано управління інноваціями в освіті, представлено аналіз європейського досвіду в імплементації інновацій у вищій освіті, висвітлено різні програми та напрями, що сприяють інтеграції європейської вищої освіти. Визначено ключові невирішені питання, серед яких систематичний і цілеспрямований процес освітніх інновацій, необхідний для ефективної інтеграції в ЄОП. Завданням статті є вивчення умов для безперешкодної інтеграції з європейськими освітніми стандартами і підходами. У ній також представлено аналіз європейського досвіду в галузі інновацій, висвітлено різні програми та напрями, що сприяють інтеграції європейської вищої освіти. Крім того, у статті обговорюються негативні чииники, що впливають на управління інноваціями в українських університетах у зв’язку з європейською інтеграцією, починаючи від розбіжностей у фінансуванні і закінчуючи впливом війни. З іншого боку, вона також окреслює сильні сторони українських університетів, такі як їхня стійка адаптивність і міцні основи STEM, які можуть бути використані в контексті європейської інтеграції. У висновках дослідження стверджується, що інтеграція української вищої освіти в ЄОП є стратегічним кроком, який вимагає комплексного і системного підходу. Вона закликає до подальших досліджень для аналізу синергії та розбіжностей між європейськими та українськими освітніми стандартами, а також для вивчення міжнародних практик управління ризиками в освіті.