ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ЯК СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ ТА КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Пасінович, Ірина; Гутак, Василь (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена критичному аналізу підходів до трактування поняття фінансової безпеки на рівні підприємства. Акцентовано, що для підприємства, яке перебуває в стані безпеки, характерний розвиток і розширення діяльності. Підкреслено, що не коректно проектувати складові фінансової безпеки держави на макрорівень. Зазначено, що з розвитком корпоративного сектору і корпоративного управління в останні роки набуває поширення термін «корпоративна безпека»і окремі дослідники фінансову безпеку визначають також і її складовою. Зроблено висновок, що не доцільно ототожнювати фінансову безпеку з стійким фінансовим станом. На підставі аналізу трактувань таких взаємопов’язаних видів безпеки, як економічна, фінансова, фінансово-економічна та корпоративна дано авторське визначення фінансової безпеки підприємства, яке акцентує на фінансових аспектах, не переобтяжене термінами, які потребують додаткової конкретизації і містить управлінський аспект, враховуючи, що фінансову безпеку відносять до складових корпоративної безпеки