ОСОБЛИВОСТІ ЗЕЛЕНОГО ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ В КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Блажей , Ірина; Сорівка, Василь (Економіка та суспільство, 2023)
У статті досліджено специфічні характеристики зеленого економічного зростання в країнах, що розвиваються. Враховано контекстуальні відмінності країн, що розвиваються, зокрема, велику частку тіньової економіки, високу залежність від природного капіталу, високий рівень бідності та нерівності, у зв’язку з чим вирішення екологічних проблем має низький пріоритет. Проілюстровано розподіл викидів парникових газів між секторами у світі та в країнах, що розвиваються. Проаналізовано кліматичне фінансування країн, що розвиваються, беручи до уваги багатосторонні та двосторонні домовленості, експортні кредити та залучення приватних коштів. На основі проведеного аналізу, зроблено висновки про значне зростання фінансування кліматичних ініціатив в країнах, що розвиваються, яке, проте залишається на нижчому, від запланованого, рівні. Визначено роль фінансових установ з питань розвитку для розблокування приватних ресурсів та розширення участі приватних інвесторів у зеленій економіці країн, що розвиваються.