СТАРТАПИ ЯК ДРАЙВЕРИ РОЗВИТКУ РОЗУМНИХ МІСТ - Гнедіна, Катерина; Сорока, Анастасія; Мазур, Сергій (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню ролі стартапів у становленні та розвитку розумних міст. З’ясовано, що сучасні смарт-міста виступають центрами інновацій та технологічного розвитку, пристосовуючи різноманітні інтелектуальні рішення з метою поліпшення якості життя мешканців та оптимізації інфраструктури. Один з важливих аспектів концепції смарт-міста полягає в ефективному впровадженні передових технологій, таких як Інтернет речей (IoT), штучний інтелект, аналіз даних та автоматизація. Стартапи, завдяки своєму гнучкому та інноваційному підходу, забезпечують розробку новаторських інформаційних та технологічних рішень у сфері смарт-міст. Проведено огляд міжнародного досвіду стартап-підприємництва, результати якого свідчать про те, що стартапи активно впроваджують інноваційні рішення в таких сферах, як транспорт, енергозабезпечення, екологія, охорона здоров’я та інші. Співпраця між урядовими структурами, бізнесом та стартапами сприяє розробці стійких інфраструктурних рішень для смарт-міст. Цей підхід сприяє інтеграції передових технологій, розробці інноваційних рішень та створенню збалансованого середовища, що не лише оптимізує процеси функціонування міст, але й забезпечує підвищення їх стійкості до викликів та зростання якості життя мешканців. Визначено напрями потенційної співпраці стартапів з бізнес-сектором та державними установами. Зроблено висновки про те, що стартап-підприємництво може зробити суттєвий внесок у поліпшення показників смарт-міста та відповідно посилити його позиції у рейтингах. Розкрито концептуальне уявлення про роль, яку відіграють стартапи у становленні та розвитку смарт-міст, формуючи інноваційні ідеї, прискорюючи технологічний прогрес і сприяючи поліпшенню якості життя мешканців.