ЧИННИКИ РИЗИКІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Гриб, Євгеній (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення чинників ризиків сталого розвитку аграрного сектору української економіки. Узагальнено теоретичні положення щодо дефініції «сталий розвиток», визначено його особливості та складові в аграрному секторі економіки. Визначено пріоритети сталого розвитку аграрних підприємств України для досягнення глобальних цілей сталого розвитку. Виявлено основні причини ризику сталого функціонування аграрних підприємств: нестабільність аграрного ринку; імпортна ресурсна залежність; якість продуктів; концентрація землі та виробництва в агрохолдингах; соціальні умови в сільських територіях. Визначено основні напрямки зниження ризику господарської діяльності та зміцнення ринкової позиції аграрних підприємств як ключового фактору підвищення стійкості їх функціонування.