ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ЯК ОСНОВНИЙ ЕТАП СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ БІЗНЕСУ - Семененко, Тетяна; Поплюйко, Андрій (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена ключовим напрямках діагностики фінансового стану бізнес структур в контексті стратегічного аналізу. Проаналізовано поняття «фінансовий стан», його види та ключові характеристики. Також розглянуто діагностику фінансового стану як складову стратегічного аналізу, основні види та типи (за напрямком, типом висвітлення інформації та охопленням). В статті описуються базові методики проведення фінансової діагностики, а саме методи фінансового аналізу (найпростіші методи (вертикальний, горизонтальний, трендовий), аналіз за допомогою фінансових коефіцієнтів. Також увагу присвячено моделям прогнозування банкрутства, що є невід’ємною частиною діагностики фінансового стану, визначено їх переваги та недоліки. Разом з формалізованими методами, автором пропонується розгляд якісної методів діагностики, які можуть слугувати як допоміжним інструментом при проведенні комплексної та інформативної діагностики, так і заключним етапом для узагальнення отриманих результатів.