РОЛЬ ЛЮДСЬКОГО ФАКТОРУ У ПРОВЕДЕННІ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН В КОРПОРАЦІЇ - Ушкаренко, Юлія; Соловйов, Андрій (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена питанням визначення ролі людського фактора в проведенні організаційних змін в корпорації. Ціль статті полягає у вивченні ролі людського фактора в проведенні організаційних змін в корпорації. Корпорація є особливим типом організації. У зв’язку з цим, їй притаманні ознаки будь-якої організації, проте, в той саме час, вона володіє відмінними особливостями, урахування яких необхідно при організації та реалізації управління нею. Тривалість життя корпорації залежить від її адаптації до зовнішнього середовища, для чого вона повинна бути здатною здійснювати відповідні організаційні зміни. Автором запропонована модель процесу управління змінами в корпораціях і визначена роль менеджерів усіх рівнів на кожному з етапів. Виявлені основні загрози успішної реалізації організаційних змін, як то: нечітке уявлення стосовно подальшого розвитку, відсутність розуміння критеріїв досягнення цілей і стратегічних орієнтирів; неадекватна оцінка людських, фінансових ресурсів; опір організаційним змінам з боку персоналу компанії; недостатня підготовленість персоналу, і, перш за все, вищого керівного складу, до ефективної роботи в умовах мінливого середовища і при відсутності необхідних компетенцій. Визначені навички та здібності менеджерів та інших співробітників корпорації, які набувають особливу актуальність в умовах організаційних змін. Формування і підтримка даних навичків і умінь повинна відбуватися цілеспрямовано і на безперервній основі. Важливим інструментом, що дозволяє здійснювати професійний розвиток співробітників корпорації, і підготовити їх до організаційних змін, виступає внутрішньокорпоративне навчання. Для успішного функціонування корпорації в сучасних умовах необхідно, в першу чергу, знайти адекватні форми управління людськими ресурсами, які дозволяють здійснити їх перетворення в людський капітал. Кваліфікований персонал є ключовим елементом стратегічної переваги корпорації, оскільки він володіє необхідними знаннями і навичками для ефективного виконання завдань та досягнення поставлених цілей. Успіх будь-якої корпорації в сучасному конкурентному середовищі залежить саме від наявності висококваліфікованого персоналу, який може швидко адаптуватися до змін та приймати обґрунтовані стратегічні рішення. Компанії, що вкладають у навчання та розвиток свого персоналу, мають перевагу, оскільки це дозволяє пристосовуватися до нових умов господарювання та вимог ринку.