МЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ІНДИКАТИВНОЇ ОЦІНКИ РЕГУЛЮВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Мамчур, Володимир; Германюк, Наталія (Економіка та суспільство, 2023)
У статті удосконалено підходи до трансформації методологічних основ оцінювання інституціонального середовища в економіці у цілому і в розвитку підприємницької діяльності зокрема, шляхом використання методологічного комплексу, який в методологічному аспекті вивчення інституціонального середовища забезпечуватиме як дослідження (аналіз), так і оцінку інституціонального середовища як економіки, сектору чи підприємницької діяльності, в нашому випадку аграрного сектору економіки. Ідентифіковано проекцію методичного підходу до індикативного аналізу та оцінки розвитку аграрного підприємництва з відповідним методичним інструментарієм – індикаторами оцінки ефективності розвитку аграрних підприємств. Запропоновано зосередити основну увагу на оцінці інституціонального потенціалу, одночасно оцінивши і потенціал середовища, рівня ресурсозабезпечення організаційно- правових форм господарювання із застосуванням структурно-збалансованого підходу, ресурсного підходу, концептуальною основою якого виступає модель поведінки економічного агента.