ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В КРАЇНАХ ЄС В КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВИ ЧЛЕНСТВА УКРАЇНИ В ЄС - Ірклієнко, Іван (Економіка та суспільство, 2023)
У статті висвітлено ефективність розвитку підприємництва (бізнесу) в країнах Європейського Союзу (ЄС). Наведено загальні кількісні показники ефективності розвитку активних підприємств у бізнес-економіці (галузях економіки) країн ЄС що ґрунтується на агрегованих даних для промисловості, будівництва та сфери послуг, їх рівень створення та рівень виживання, без врахування діяльності холдингових компаній. Відмічено, що пандемія COVID-19 в 2020 році значною мірою вплинула на ефективність розвитку бізнес-середовища, зокрема, призвела до тимчасового зниження а подекуди припинення розвитку деяких бізнес-секторів, що скорелювалося безпосередньо на рівень створення нових суб’єктів господарювання. Відмічено, що незважаючи на таку тенденцію, у 2020 році бізнес середовище ЄС сформоване із 26,3 мільйона активних підприємств. Найбільша кількість активних підприємств зареєстровано в Франції (4,5 млн) та Італії (3,8 млн), Іспанії (3,1 млн) і Німеччині (2,6 млн). Підприємства сектору послуг є домінуючими у кожній країні, що характеризується найвищою часткою активних підприємств. Відмічено, що протягом 2020 року було створено понад 2,3 мільйона підприємств, з яких близько 82% продовжили свою діяльність не закрившись, однак кількість новостворених підприємств порівняно з 2019 роком зменшилася приблизно на 265 800 підприємств.