ОСОБЛИВОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНОЮ ЛОГІСТИКОЮ КОНДИТЕРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Мохонько, Ганна; Приліпота, Аліна (Економіка та суспільство, 2023)
У даній статті розглянуто особливості стратегічного управління транспортною логістикою на кондитерських підприємствах України. Проаналізовано поточний стан кондитерського ринку, зокрема здійснено аналіз обсягів виробленої продукції по різних категоріях, виявлено основних представників та лідерів кондитерської діяльності: «Кондитерська Корпорація Рошен», «АВК Конфекшінері», «Світоч», «Монделіз Україна», «Шоколадна компанія Мир», «Київ-Конті». Деякі компанії входять в рейтинг Candy Industry 2022. Виявлено, що сьогодні функціонують 833 підприємства. З’ясовано, що кондитерська продукція перевозиться зазвичай автомобільним транспортом та виявлено переваги й недоліки застосування такого виду транспорту. Під час аналізу виявлено, що транспортна логістика підприємства є пов’язаною та взаємодіє з життєвим циклом всіх підрозділів підприємства, тобто рух від виробництва до реалізації готової продукції. Також проаналізовано головне завдання транспортної логістики, яке полягає в якісному та вчасному перевезенні готової продукції від виробника до споживача в потрібній кількості. Встановлено, що управління транспортною логістикою полягає у впорядкованому керуванні та узгодженні всіх процесів, що включають переміщення товарів, матеріалів та інших ресурсів від їх місця виготовлення чи постачання до місця споживання або зберігання. Безпосередньо проаналізовано перепони в управлінні транспортною логістикою підприємства, а також ключові показники ефективності стратегічного управління транспортною логістикою. Наведено основні компоненти системи управління транспортними потоками. Для ефективного управління транспортною логістикою підприємства наведено розроблену алгоритмічну модель, яка демонструє методи вирішення проблематичних моментів діяльності кондитерських підприємств.