ХАРАКТЕРИСТИКА СКЛАДОВИХ ПОТЕНЦІАЛУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Зибарева, Оксана; Шилепницький, Павло (Економіка та суспільство, 2023)
В статті з’ясовано значення потенціалу підприємства у збільшенні його конкурентоспроможності в умовах глобалізації економіки. Визначено, що потенціал підприємства є своєрідною рушійною силою, що дозволяє йому досягати поставлених цілей, успішно представляти результати діяльності на ринку й мати переваги у конкурентній боротьбі, адаптуватися до зовнішніх загроз й мінливої політико-економічної ситуації. В результаті аналізу наукового доробку з даної проблематики було виділено вісім складових у потенціалі підприємства, а саме: організаційну, виробничу, фінансову, маркетингову, інвестиційну, інноваційну, людську, експортну. Аргументовано, що на формування та використання потенціалу підприємства в сучасних умовах впливають глобалізаційні процеси, розвиток науки та техніки, економічна політика держави та потреби потенційних споживачів. Внаслідок дії таких факторів одними з пріоритетних складових у структурі потенціалу стають інноваційний та людський чинники.