УПРАВЛІННЯ СТРАХОВИМИ РИЗИКАМИ СТРАХОВИКА (ЗА МАТЕРІАЛАМИ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ «УСГ») - Владика, Юлія; Шубіна, Ірина (Економіка та суспільство, 2023)
В даній статті було досліджено управління страховими ризиками на прикладі вітчизняної страхової компанії «УСГ». Для початку було проведено дослідження фінансової безпеки страхового ринку, як одного із індикаторів виникнення ризиків. Нами було визначено, що український страховий ринок має негативні показники фінансової безпеки, що в підсумку позначається на скорочення кількості страхових компаній та деградацію ринку. Наступним було визначено теоретичні основи ідентифікації ризиків в страхових компаніях та проведено характеристику системи правління ризиками. Нами було визначено, що основними ризиками в страхових компаніях є неспроможність виплатити страхові компенсації та розгортання війни в Україні. В підсумковій частині статі були проаналізовані основні фінансові показники діяльності СК «УСГ». Досліджено, що в період війни компанія отримала збільшення чистого прибутку, що засвідчує ефективність її менеджменту. Такий результат є ознакою ефективної системи управління ризиками, яку ми і пропонуємо дослідити. Досліджена система управління ризиками, яку використовує компанія в своїй діяльності дала змогу зрозуміти особливості управління ризиками в компаніями.