АНАЛІЗ ПРОБЛЕМАТИКИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТРАНСПОРТНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ МОЛОЧНОЇ СИРОВИНИ - Сеник, Юрій (Економіка та суспільство, 2023)
Роль транспорту у виробництві молочної продукції з кожним роком зростає, Без транспортного сполучення не можливо побудувати ланцюги постачання, як необробленого так і переробленого молока. Таким чином, створюються потужні транспортно-логістичні системи, якими необхідно керувати в оперативному режимі. Особливо гостро постає завдання управління такими системами в молочній промисловості, оскільки весь цикл від постачання сировини до виробництва, а потім реалізації продукції має обмежений період часу. Крім цього, при розробці схеми доставки сировини та реалізації готової продукції враховуються фізикохімічні властивості молока та інших компонентів, їх температурний режим перевезення, нерівномірність поставок сировини та готової продукції в часі та інших факторів. завданням логістики є забезпечення на державному рівні ефективного виконання усіх складових єдиного транспортнотехнологічного «ланцюжка» від виробника молочної сировини до кінцевого споживача готової продукції. Розвиток логістики сприяє досягненню конкурентних переваг як у виробництві – через раціональне використання наявних потужностей, скорочення виробничих запасів, кооперацію, інтеграцію тощо, так і у розподілі – завдяки вдосконаленню торговельного обслуговування, вибору оптимального каналу розподілу, більш повному задоволенню потреб.