УДОСКОНАЛЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ FINTEX НА РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Пшик, Богдан; Грудзевич , Уляна (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану законодавчо-нормативного-регулювання, оцінці переваг та недоліків розвитку фінансових технологій на ринку банківських послуг в Україні. У процесі дослідження використано статистичний та порівняльний аналіз безготівкових платежів в мережі Інтернет, здійснено оцінку динаміки показників розвитку необанків, проаналізовано та систематизовано заходи Національного банку з метою удосконалення регулювання FINTEX в Україні. Розвитку фінансових технологій в Україні сприяє політика Національного банку та затвердження ним Стратегії розвитку фінансового сектору України у 2023 році. Одними із основних досягнень сфери фінтех в Україні є впровадження НБУ банківського ідентифікатора BankID, створення мережі POWER BANKING в час енергетичних проблем в Україні, запровадження нового покоління Системи електронних платежів НБУ (СЕП) на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Визначено, що в переспективі, підвищення зручності безготівкових розрахунків у країні за допомогою QR-коду, впровадження відкритого банкінгу (Open Banking), поширення віртуальних каналів обслуговування, персоналізованих фінансових послуг, мобільних рішень та поширення співробітництва традиційних фінансових установ з фінтех-компаніями, сприятиме кращому задоволенню потреб клієнтів і вимагатиме від регуляторів та ФГВФО більш гнучкого підходу до регулювання та нагляду за широким спектром учасників фінансового ринку та подальшій імплементації нормативно-правових вимог ЄС.