МАСШТАБИ ТА ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ГРОШОВИХ ПЕРЕКАЗІВ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ - Жук, Роман (Економіка та суспільство, 2023)
У даній статті зроблений аналіз масштабів переказів трудових мігрантів з України у глобальному контексті, оцінка їхніх наслідків для економіки та розрахунок параметрів статистичної моделі впливу грошових переказів на ВВП. За обсягом переказів трудових мігрантів у 2021 році Україна вийшла на 11-12 місці у світі, отримавши майже таку суму переказів як В’єтнам. Серед країн-сусідів ЄС Україна за цим показником займає друге місце після Єгипту. Частка переказів від ВВП досягла 9%, а співвідношення переказів до товарного експорту досягло 22,2% та майже зрівнялось з часткою експорту продукції металургійної галузі. Експорт праці набуває все більшого значення, а це посилює залежність від економічної ситуації в інших країнах та підвищує ризики для економіки України. Розраховані величини параметрів статистичної моделі вказують на дуже слабкий позитивний вплив грошових переказів на економічне зростання в Україні.