ОЦІНЕННЯ СТРУКТУРИ ТА ДИНАМІКИ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ ЄС - Притула, Христина; Кирик, Ірина (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню питань розвитку зовнішньої торгівлі України в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну, зміни географії зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств, формування нових логістичних маршрутів та посилення євроінтеграційних пріоритетів розвитку національної економіки. Проведена кількісна та якісна оцінка структури експорту та імпорту України. Здійснено компаративний аналіз розвитку зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС та світом у цілому. Розраховано індекс концентрації загального експорту та імпорту України та індекс Херфіндаля - Хіршмана з метою оцінки рівня залежності країни від кон’юнктури на зовнішніх європейських ринках. Оцінено рівень розвитку внутрішньогалузевої торгівлі України та країн ЄС загалом та у розрізі окремих товарних груп. Визначено “вузькі місця” та окреслено напрями активізації торговельно-економічного співробітництва України з країнами ЄС.