АДАПТАЦІЯ ЄДИНОГО РИНКУ ЄС ДО ЕПОХИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Дзюкевич, Каміль (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячується дослідженню трансформації та адаптації Єдиного ринку ЄС до епохи цифровізації. Виявлено, що Європейський Союз надає пріоритет конвергенції і інтеграції на цифровому рівні в більш широких соціальних рамках. Наголошено, що для Європейського Союзу посилилась необхідність адаптуватися до процесу глобальної цифровізації найшвидше та найефективніше, при цьому протистоячи альтернативним моделям управління діджіталізацією, які набули поширення в США та Китаї. Ідентифіковано, що адаптація Єдиного ринку Європейського Союзу до епохи цифрових технологій вимагає подолання регуляторних бар’єрів і переходу від національних ринків до єдиної території для всього ЄС. Зазначено, що фундаментальним фактом для розвитку регіонального регулювання цифрового простору є неспроможність країн-членів ефективно впливати на глобальні процеси цифровізації через відсутність відповідних інструментів. Визначено, що цифровий розвиток Європейського Союзу має відповідати європейським потребам і уникати альтернативних моделей, створених для задоволення інших потреб.