ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТРУБОПРОВІДНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЙОГО ЗРОСТАННЯ НА ОСНОВІ МОДЕРНІЗАЦІЇ АКТИВІВ ТА УПРАВЛІННЯ - Райчева, Лариса (Економіка та суспільство, 2023)
У статті встановлено, що протягом 2005-2021 років обсяг вантажообороту трубопровідним транспортом скоротився більше, ніж втричі. Показано, що у структурі вантажообороту за видами транспорту трубопровідний займає друге місце після залізничного. Статистично показано, що динаміка капітальних інвестицій за трубопровідним транспортом є сприятливою і описується параболою з гілками догори, а його діяльність носить чітко виражений експорто-орієнтований характер. Надано характеристику суб’єктам діяльності у сфері трубопровідного транспорту – дочірнім структурам НАК «Нафтогаз України»: АТ «Укртрансгаз», АТ «Укртранснафта», ТОВ «Оператор ГТС України». Проаналізовано їх майновий, інноваційно-інвестиційний потенціал та технічний стан основних засобів. Обґрунтовано напрямки зростання економічного потенціалу трубопровідного транспорту: співпраця НАК «Нафтогаз Україна» з міжнародними фінансовими організаціями в рамках реалізації інвестиційних проектів; подальше впровадження міжнародних стандартів ISO; модернізація операційних об’єктів основних засобів на принципах екологічності, енергоефективності та енергозбереження.