АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА ПОСЛУГ ВАНТАЖНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Томчук, Олена; Головченко, Яна (Економіка та суспільство, 2023)
Статтю присвячено розкриттю особливостей перевезень різними видами транспорту в умовах воєнного стану. Визначено переваги та недоліки вантажних перевезень різних видів транспорту. Побудовано діаграми зовнішньоекономічної діяльності морськими вантажоперевезеннями, вантажними перевезеннями морськими та річковими портами до 24 лютого 2022 року і після. Проаналізовано види послуг вантажоперевезень залізничним транспортом: експорт, імпорт, транзит, внутрішні перевезення. Зазначено, що зменшення кількості вантажних перевезень, безоплатне перевезення внутрішньо переміщених осіб, військових та гуманітарних вантажів, а також різке зростання ціни на паливо та ракетні удари по цивільній енергетичній інфраструктурі призвели до вимушеного підвищення тарифів на послуги вантажних перевезень. Запропоновано покращення послуг вантажних перевезень, які можливо виконати в умовах війни.