КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ОНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ, ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПОТРЕБ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Панькова, Оксана; Касперович, Олександр (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття містить присвячена обґрунтуванню концептуальної моделі оновлення системи соціального діалогу в Україні відповідно до вимог євроінтеграції, можливостей залучення мережево-цифрових технологій для подолання негативних наслідків війни, забезпечення стійкості системи соціально-трудових відносин та сфери праці. Необхідність оновлення системи соціального діалогу в Україні обумовлена гострою потребою впровадження сучасних демократичних механізмів мобілізації та ефективного використання ресурсів держави для подолання наслідків збройної агресії та ефективної євроінтеграції. Важливою умовою і наслідком реалізації оновленої моделі соціального діалогу є скоординованість та солідаризованість взаємодіючих суб’єктів для прийняття та реалізації взаємоузгоджених рішень для надання своєчасних відповідей на виклики часу і формування внутрішніх сприятливих передумов для повоєнного відновлення економіки та трудової сфери України. Авторами запропоновано та обґрунтовано структурну модель оновлення системи соціального діалогу в Україні, розкрито змістовно-структурний та діяльнісний аспекти (стратегічні завдання та пріоритети політики) її практичної реалізації, перелік функцій оновленої системи соціального діалогу. Концептуальне бачення оновленої моделі соціального діалогу розкрито авторами в контексті основних груп чинників, що впливають на стан соціально-трудових відносин, сфери праці та національної економіки на сучасному етапі, а саме: цифровізації, прискореної євроінтеграції, основних нерозв’язаних проблем, шо накопичилися у передвоєнний період, а також негативних наслідків широкомасштабної збройної агресії та потреб повоєнного відновлення України.