СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЇ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ З УКРАЇНИ ДО КРАЇН ЄС - Жук, Роман (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена розробці статистичної моделі зовнішньої трудової міграції з України до країн ЄС на основі даних Держстату, Євростату, та Світового банку за період з 2008 по 2021 рік. При розробці моделі використаний підхід максимізації індивідуальної корисності від отримання вищої зарплати за кордоном. Для оцінювання параметрів був використаний метод логістичної регресії з фіксованим ефектом. Модель має три пояснювальні змінні: співвідношення між ВВП на 1 особу в країні призначення мігранта та в Україні, рівень зайнятості в країні призначення та кількість трудових мігрантів, які перебували в цій країні станом на кінець попереднього року. Значення параметрів моделі підтверджують теоретичні очікування, що обсяги трудової міграції зростають із зменшенням ВВП в Україні, зменшенням безробіття у країні призначення та із зростанням числа трудових мігрантів у країні призначення.