БЕЗПЕКОВІ ВИКЛИКИ ПОВЕДІНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Біль, Мар’яна (Економіка та суспільство, 2023)
У статті поглиблено методологію дослідження безпекових викликів розвитку регіонів з позиції поведінкової економіки, що дозволило обґрунтувати концепт стійкості у сфері національної безпеки. Проаналізовано вплив безпекових викликів на регіони України в умовах російсько-української війни. Визначено стійкість як основну властивість послаблення ризикогенності безпекових викликів розвитку регіонів. Досліджено чинники стійкості населення України та регіональну специфіку їхньої пріоритизації, що виявило низькі оцінки ролі інститутів місцевого самоврядування й громадянського суспільства для подальшого розвитку України. Запропоновано пріоритети політики реагування на безпекові виклики в Україні та складові «національної формули стійкості». Актуалізовано на важливості зростаючої ролі місцевого самоврядування й розвитку громадянського суспільства для досягнення національної стійкості та подальшої євроінтеграції України.