СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ КОМПАНІЇ - Томчук, Олеся (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена опрацюванню теоретико-прикладних підходів до управління змінами в системі менеджменту персоналу та обгрунтуванню оптимальної послідовності управлінських кроків щодо організації цього процесу в компанії. Виокремлено чотири основні стадії, за якими має бути організований процес управління змінами в системі менеджменту персоналу компанії (підготовчо-діагностична; ресурсна; активно-діяльнісна; моніторингово-оціночна) та визначено управлінські дії, що мають бути сплановані й реалізовані на цих стадіях. Акцентовано, що основними об’єктами змін в межах системи менеджменту персоналу є: ціль та архітектура корпоративної системи менеджменту персоналу; пріоритетність завдань менеджменту персоналу; методи та технології менеджменту персоналу. Класифіковано позитивні та негативні наслідки провадження процесу управління змінами в системі менеджменту персоналу для компанії та працівників.