IT-PRODUCT MANAGER: АНАЛІЗ РИНКУ ПРАЦІ НА ТЛІ ЕКОНОМІЧНИХ ЗМІН - Самойленко, Вікторія; Прохоровська, Світлана; Дмитрієнко, Оксана (Економіка та суспільство, 2023)
У статті вказано на необхідність подолання нових економічних викликів та ризиків ринку праці продакт-менеджерами для впровадження процесу створення та просування продукту, стратегічного управління ІТ-організацією. Розкрито специфіку діяльності ІТ-індустрії та вплив ринку праці на кадрове забезпечення її організацій на основі статистичних даних та експертних суджень. Проаналізовано розвиток цифровізації ІТ-індустрії, який дасть змогу організаціям технологічно модернізуватися, збільшити людський капітал та підвищити мобільність і адаптивність спеціалістів. Проаналізовано роль продакт-менеджера в процесах менеджменту в ІТ-організації, систематизовано його уміння і навички. Зроблено позиціонування продакт-менеджера на ринку праці в сучасних умовах економічних змін. Надані рекомендації щодо покращення ситуації на ринку праці з точки зору ІТ-спеціалістів, які включають стимулювання економічного середовища, розроблення програм професійного розвитку та перепідготовки, вдосконалення системи оплати праці, розроблення мотиваційних методів для підвищення залученості працівників. Для цього необхідно покращувати умови праці, впроваджувати гнучкі графіки роботи та підвищувати доступність робочих місць у високотехнологічному секторі. Запропоновано інструмент професійної цифрової компетентності для фахівців ІТ-сектору з метою покращення їхнього кадрового потенціалу та підбору персоналу.