ПРОБЛЕМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ТА ЄС - Бортнікова, Мар’яна; Чиркова, Юлія (Економіка та суспільство, 2023)
В статті розкрито проблеми гармонізації податкового законодавства України та ЄС та визначено напрями їх вирішення. З’ясовано, що процесу гармонізації вітчизняної податкової бази до вимог законодавства європейських країн притаманний досить довготривалий та систематичний характер, внаслідок чого стає можливо забезпечити більш кращі умови для співпраці нашої країни з країнами-членами ЄС, а також забезпечити достатній рівень інвестиційної привабливості України загалом. Визначено головні особливості європейських стандартів налагодження роботи податкових правовідносин. Розкрито чинники, які впливають на податкову політику та відрізняють вітчизняну податкову політику від політики європейських країн. Визначено найбільш вагомі проблеми в сфері оподаткування в Україні. Розкрито напрями вирішення існуючих проблем в сфері гармонізації в сфері гармонізації податкового законодавства України.