ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД - Шелєміна, Наталія (Економіка та суспільство, 2023)
Поліпшення здоров’я має найважливіше значення для благополуччя людини і є необхідною умовою для сталого економічного та соціального розвитку країни в цілому. Дане дослідження покликане проаналізувати системи фінансування охорони здоров’я за кордоном та в Україні, як відбувається реформування в системі охороні здоров’я країни, основні здобутки та проблеми, з якими стикнулася охорона здоров’я під час військової агресії рф. В роботі доведено, що вітчизняна система охорони здоров’я має одноканальне фінансування, виявлені основні здобутки системи реформування. На основі проведеного дослідження було встановлено, що в світі не існує універсальної моделі фінансування системи охорони здоров’я. Охорона здоров’я, як стратегічна галузь має бути стійкою до можливих несприятливих подій ( таких як спалахи інфекційних захворювань, природні та техногенні лиха, а також війни). Це все потребує відповідної системи фінансування.