ВПЛИВ КОРУПЦІЇ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В НОВОМУ КОНСТРУКТІ ТІНІЗАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Саврасов, Максим (Економіка та суспільство, 2023)
У статті досліджено вплив корупції на економічне зростання в новому конструкті тінізації світової економіки. Показано, що корупція у світі має повільну тенденцію до зниження, але середньосвітове значення залишається в кластері країн, що сприймаються як більш корумповані. Для визначення щільності та кількісної оцінки впливу корупції на економічне зростання в новому конструкті тінізації світової економіки нами було застосовано кореляційно-регресійний аналіз та інтерпретація отриманих коефіцієнтів щодо взаємовпливу корупції з економічним зростанням, продуктивністю праці, високотехнологічним експортом та емісією вуглецю; побудова економетричної моделі щодо впливу корупції на продуктивність праці; проведення кореляційного аналізу та інтерпретація отриманих коефіцієнтів щодо взаємовпливу корупції та тіньової економіки на світовому рівні та у розрізі макрогеографічних регіонів та субрегіонів.