ІНТЕГРАЦІЯ ПОНЯТЬ СТАЛОГО РОЗВИТКУ Й УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ В СУЧАСНІ МОДЕЛІ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Пігуль, Олег; Сьомушкін, Володимир (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена розгляду питань впровадження понять сталого розвитку й управління проєктами в галузь житлового будівництва. Житлове будівництво є одним з пріоритетних напрямків економіки. Воно відображає рівень розвитку суспільства й забезпечує певний рівень життя населення. Концепція сталого розвитку, прийнята Україною разом з багатьма провідними країнами світу, передбачає дотримання низки принципів під час проєктування, будівництва й експлуатації житла, а також у галузі управління всіма цими процесами. Їхня реалізація можлива за умови залучення інноваційних технологій, до яких відноситься й менеджмент. Управління проєктами в галузі житлового будівництва дозволить врахувати усі фактори й ризики і вийти на максимально ефективну модель, адаптовану до сучасних умов. Методика дослідження базується на використанні комплексного підходу, що забезпечує багатоаспектність розгляду заявленої проблеми. В роботі узагальнено світовий досвід реалізації принципів сталого розвитку, визначено перспективи його впровадження в реаліях України, проаналізовано наслідки руйнувань внаслідок збройної агресії РФ і шляхи їх подолання за допомогою інтеграції сучасних стратегій управління в моделі житлового будівництва.