КУЛЬТУРНИЙ ТУРИЗМ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - Подолян, Яна; Тимошенко, Ірина; Садова, Наталія (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню культурного туризму, як складової індустрії гостинності в Україні та світі. Гостинність є серйозним бізнесом у світових рамках, і сучасні тенденції розвитку та туристичний попит впливають на його модифікацію. Численні тенденції підкреслюють важливість сучасного туристичного бізнесу з огляду на те, що турист уже не задовольняється лише основною пропозицією в готельних та ресторанних закладах, а потребує диференційованого та персоналізованого обслуговування, яке стає головним мотивом подорожі. Своєю чергою, культурний туризм збагачує індустрію гостинності та формує інноваційні типи структур розміщення та харчування. Напрямки культурного туризму та культурні маршрути організовують заклади гостинності відповідно до духу, атмосфери та характеристик культури представленої в пункті призначення. У статті узагальнено та класифіковано види культурного туризму та культурних туристів, а також визначено вплив розвитку даного виду індустрії гостинності на розвиток регіонів. Визначено, що культурний туризм є справжнім рушієм економіки для багатьох країн. Створення туристичного довгострокового розвитку може бути здійснено лише через пропонування умов стабільної якості та просування туристичних продуктів з конкурентоспроможною ціною.